The project for the new Casalgrande Health Centre building takes its cue from a desire to ensure a welcoming environment imbued with natural light and featuring spaces of a non-institutional nature that can nonetheless accommodate the needs of citizens and the community, who should see the facility as a place for successfully managing health and not of merely providing medical services.

The desire to blend the building into the context suggested a settlement configuration that would adapt itself to the shape of the lot, integrated with the arboreal vegetation already present, with almost all the existing elements being retained.

In symbolic-perceptual terms, the building is open and welcoming thanks to the presence of generous expanses of glass that ensure high-quality interiors and make the facility a place that is easily recognizable and accessible.

The relationship between the interior and the exterior has been further intensified by the presence of a direct link with the spaces of the surrounding garden which, in some cases, becomes an integral part of the treatment area, as in the case of the section for Child Neuropsychiatry.

The process of defining the distribution layouts paid careful attention to reception, admission and ease of access to the range of services, resulting in the creation of a pivotal space characterized by a major presence of natural light. This central zone serves to help and guide visitors, expediting their interaction with the various areas where the services offered are located, all close at hand, in line with the regional guidelines: “Health Centres: Regional instructions for their realization and functional organization.”

The destinations planned for the first floor, directly and easily accessible from the central atrium by means of lifts and stairs, are in an idyllic succession with the reception and information space through communicating environments that overlook the atrium. The design promotes criteria of humanization and environmental psychology through the distinguishing of non-institutional environments, where a homely arrangement has been preferred.

In line with this, one theme is the expectation that, despite their temporary nature, the goal is to manage situations characterized by the simultaneous presence of adults and children with pathologies and different requirements, or where the presence of breastfeeding mothers, which may also mean multicultural users, might require specific privacy needs.

Project details

Location
Casalgrande (RE)
Client
Servizio Sanitario Regionale Emilia Romagna (Azienda Unità Sanitaria Locale di Reggio Emilia)
Year
2017

Documents